Trochu jako ZVaS (6.4.2019)

Ráno se u doubraveckých kluboven sešlo 8 Svišťů, 7 Zubic, 1 soutěžící ze Střelky plus několikero organizátorů. Pod Míšovo taktovkou se konala oddílová varianta Závodu vlčat a světlušek (který má letos pauzu). Na Chlumu a v okolí bylo rozmístěno 14 stanovišť (5 z nich obydlených kontrolory). Od půl jedenácté do jedné se mezi nimi podle vlastní volby přesouvalo šest hlídek.

Jaká byla stanoviště? Práce s ohýnky, práce s nástroji (kladívko a kleště), paměť, šifry, skládání kroje, skautské symboly, cesta podle azimutů. jízdní řády MHD, příroda, matematická historie, , uzlování, obratnost, křížovky, … a taky vrátit se nejpozději do daného času.

Každá hlídka dostala mapu s vyznačením stanovišť, jejich popis a určení, odkdy dokdy jsou některá z nich „otevřená“. Kudy půjdou a kam nejdřív, to bylo plně na soutěžících. Hodnotilo se splnění úkolu i chování a vzájemná spolupráce.

Před startem i po návratu z trati si někdo kreslil, ale převážně se řádilo na hřišti. V půl třetí konečně došlo na vyhlášení výsledků. Vyhrála dvojice (jediná, všechny ostatní hlídky byly trojčlenné) Kája a Barča před Julčou s Pískletem a Sandrou a trojicí VíteL, WíteČ, Ondra.  Docela to holky klukům natřely. Rozdaly se diplomy, upomínkovky, drobné odměny a nastal čas se posbírat a vyrazit k domovu. I přes drobné chybky na všech stranách se závod povedl.

Pozorované perly:

Mám mapu a mám někam jít, ale i když nevím, kam, buzolu stejně nepoužiju. Ach jo. (Kája)

Mám vytáhnout zatlučený hřebík. Táhnu, táhnu  a nejde to. Bodejť by šlo, když se někdo nepodívá, že je hřebík na druhé straně prkénka zahnutý. (MP3)

Zatloukám hřebík a nevadí mi, že mi prkénko pruží. Proč bych si ho pokládal na asfalt cyklostezky pár metrů vedle.  (kde kdo)

Nenašel jsme čtyři stanoviště (jo, i v raném mládí leckdo potřebuje očaře), tak zbytek závodu pojmu jako humornou procházku. A kupodivu jsme pak opravdu poslední. (MP3)

Otáčím mapu, abych zjistila, kde jsem. Pak si asi v hlavě hodím korunou, protože podle mého rozhodnutí je Chlum zřejmě v Újezdě na hřišti. (Julča)

Návrhy:

I když vím, že patřím mezi nejlepší, vždycky je třeba naslouchat spolubojovníkům. I oni mají někdy dobré nápady.

I když se ne všechno podařilo a asi už nevyhrajeme, není místo pro vzdávání se. Necení se jen vítězství, ale i snaha.

A na závěr ještě výsledky:

1. Kája, Barča – 79 bodů / 10 stanovišť

2. Julča, Pískle, Sandra – 78 bodů / 8 stanovišť

3. VíteL, WíteČ, Ondra – 74 bodů / 9 stanovišť

4. Zvdiš (Tom), Sofča, Simča – 66 bodů / 8 stanovišť

5. Saksána, Cihla, Kečup – 49,5 bodu / 6 stanovišť

6. MP3, Filip, Vojta (ze Střelky) – 10 bodů / 3 stanoviště

zapsal Milan