Povelikonočka

Letošní středisková Povelikonoční výprava byla taková malá příprava na tábor, protože pořadatelé zvoli téma téma Asterix a Kleopatra. Asterix se tedy nakonec nedostavil, ale Kleopatru i Caesara jsme měli. A k tomu spoustu Galských stavitelů z řad účastníků.

Pátek

V pátek se moc programu nestihlo, jelikož příchod na základnu byl relativně pozdě. Přeci jen to od vlaku byl kus cesty a přestože Johny odvezl batohy alespoň těm mladším účastníkům, nebylo tempo zrovna nejrychlejší. Navíc cestou začalo pršet, takže program po příchodu na Pístov bylo především sušení, večeře a spát.

Sobota

Po snídani a ranní hygieně následovala úvodní scénka, ve které se Kleopatra vsadila s Caesarem, že má lepší stavitele nežli on. A dokáže to tak, že mu do neděle postaví velkolepý pomník. Její vrchní architekt to ale zhodnotil jako nadlidský úkol a tak se rozhodl povolat jediné, o kom si myslel, že vy něco takového mohl dokázat – Galské stavitele s jejich kouzelným lektvarem.

Čtyři skupiny stavitelů se tedy dopoledne vydaly do okolí pro potřebné suroviny. Cesta to byla poměrně daleká a ne zrovna jednoduchá, ale nakonec všichni dorazili do cíle i se vším, co bylo na stavbu chrámu potřeba. Byť některým se to poněkud protáhlo.

Po pozdním obědě následovalo obsazování měst a shánění místích pracovníků. Komu se podařilo obsadit celou radu města, ten pak mohl do stavby chrámu zapojit jeho obyvatele. Také jsme se pokusili rozluštit egypstské hieroglyfy a složit papírovou hračku podle návodu, což by zkušeným architektům nemělo činit obtíže. Dokonce se na naše výkony přišel podívat vůdce našeho střediska – Hejkal.

Večerní oheň i „3D městečko Palermo“ překazil ten víkend už několikátý déšť a tak jsme  se museli spokojit s buřty na pánvi a kytarou u krbu namísto ohně. Ale i tak to byl příjemný večer.

Neděle

Poslední den nás čekalo především velké uklízení a balení, protože na nádraží to je z Pístova kus cesty a nebylo moc času. Přesto jsme si ještě zkusili předat šifrovanou zprávu mezi staviteli tak, aby ji nezachytil a nevyluštil nikdo z ostatních skupin. Někteří do toho šli doslova po hlavě, což se posléze neukázalo jako dobrý nápad (viď, MP3). Před obědem proběhlo ještě slavností odhalení Caesarova velkolepého pomníku, jež udatní Galové stihli dát včas dohromady. A poté už následovalo jenom jídlo a cesta na vlak.

— Koště