Memoriál Šiwo (6.10.2018)

Na památku zakladatele střediska Stopa se každý rok koná u Seneckého rybníka Závod stopou bratra Šiwy. Letos se závodu zúčastnilo 38 čtyřčlenných hlídek. Z toho 25 soutěžících bylo z našeho oddílu. Plus servistým (Míša, Áďa, Maya, Cipísek a Milan) a divák Dáda se sádrou na ruce.

Vlčata – Ríša, Vojta, Dan, Kuba

Světlušky – Viki, Kačka, Natálka, Štěpán

Mladší skauti 1 – Kuba, Vítek L., MP3, Šimon

Mladší skauti 2 – Tom, Víťa, Anče, Anežka

Mladší skautky – Barča, Terezka, Pigy, Gúgl

Starší skauti – Martin, ÝTý, Týna, Džanetka

Starší skautky byly jedinou kategorií, kterou jsme neobsadili a i to jen náhodou.

Navíc jsme zapůjčili Ignora (který s epůvodně přišel jen podívat) trojici soutěžících z 30. oddílu Střelka.

Vlčata a světlušky měli danou cestou, označenou stopičkami vlka, a na ní 9 stanovišť s úkoly (uzlování, střelba, skautské poznávání, kimovka, zručnost – např. krájení chleba, ….).

Starší měli po lese rozmístěno 30 stanovišť, devět obsazených (stejných jako mladší, jen s těžšími úkoly – např. hledání třímístného kódu, přiřazování událostí k letopočtům apod.) a zbytek s kódy, otázkami, bezobslužnými kódy. Trasu si určovali sami. K úkolům navíc přenášeli celým závodem (omezeným časem 3 hodiny) zpaměti zprávu.

Závod máme rádi, a tak se pravidelně účastníme (i když by to tedy chtělo zkusit inovovat mapy, protože ve skutečnosti je řada cest, které se na mapě nevyskytují – a letos navíc 2 stanoviště byla trochu jinde než na mapě, z toho jedno o hodně, ale podmínky měli všichni stejné).

Ve výsledcích jsme byli celkem úspěšní. Mladší skauti 2 vyhráli svou kategorii, mladší skautky a starší skauti byli třetí. Zbylé hlídky byly šesté/sedmé, přičemž vlčata a světlušky byli v podstatě na zkušené, okouknout, co budou v dalších letech vyhrávat :-). Pikantní je, že Ignor, doplněný jedním skautem a dvěma vlčaty ze Střelky kategorii starších skautů vyhrál. Jak k tomu řekl ÝTý: „Ignor je prostě Ignor.“ Co k tomu dodat … 🙂

MP3 byl nakonec trochu zklamaný. Loni byl ve vlčatech na stupních vítězů, letos chtěl moc vyhrát, jenže pak si Dáda udělal něco s rukou a Vašík byl rodiči „uklizen“ k příbuzným a tým se rozpadl. Musel nastoupit v mladších skautech a těm už se tolik nevedlo. Každý rok se to prostě nepovede.

Trochu také prskala Týna s Džanetkou, které zřejmě měly vyšší ambice. Přemýšlely, jak by asi dopadly v kategorii starších skautek (byla superobsazená – tří hlídky z Vločky). K tomu jim ovšem chyběl minimálně Písk, který měl neplánovanou brigádnickou směnu.

I přes drobná zklamání pro nás skončilo Šiwo úspěšně, v klubovně bude celý rok bydlet plaketa vítězů.

zapsal Milan