Kultura malých dravců (19. 11. 2016)

Na Noc divadel (a odpoledne před ní) jsme vyrazili s Káňaty za kulturou. Po zhodnocení domácích oslav, školních úspěchů apod. dorazilo Káňat před klubovnu sedm (Písk, Ještěrka, Listí, Márža, Ondrajda, Ý.Tý. a Martin) a dva doprovody (Šimpy a Milan).

Nejprve jsme zamířili do Pivovarského muzea. Tam v rámci podzimních akcí pro veřejnost probíhalo zdobení pivních lahví. Kluci se rozhodli s ohledem na vlastní šikovnost, že budou lahve malovat barvami na sklo. No, některé pokusy šly i poznat :-). Holky začaly drátkovat. To je sice celkem zajímavé zdobení, ale dost náročné na čas, trpělivost (což je třeba pro Ještěrku katastrofa) a pečlivost. Snad se jim to povede doma dodělat. Doprovod zatím brouzdal muzeem a fotil si lahve ve vitrínách a ksichty v deformujících zrcadlech. Ještě zbývá podotknout, že třetí možný způsob zdobení byl nechat si vygravírovat vlastní motiv na sklenici. Znělo to zajímavě, jenže to bylo zpoplatněné (a ne málo) a pořadatelé to dopředu nedali nikomu vědět, takže u brusky bylo setrvale prázdno.

Po výrobní části dne jsme se přesunuli do divadla Alfa. Nahlédli jsme do divadelní dílny, kde se právě chystaly kulisy a loutky pro novou pohádku „Kosprd a Telecí“. V hlavní části divadla bylo možné se podívat, jak se loutky dělají, vyzkoušet si je vodit, vyfotit se jako loutky, starší si mohli zaskočit do loutkového peepshow :-). Před odchodem jsme ještě na „malé scéně“ shlédli scénické čtení o tom, jak detektivní kancelář Šmik a Šmaková hledají lásku. Předem jsme tomu moc nevěřili, ale nakonec to byla možná nejlepší část z divadelní návštěvy.

A pak už nás čekala cesta domů. Mládež k večeřím, vanám a televiznímu programu (pravděpodobně), doprovod pokusit se hlavně neusnout, než vyrazí s dalšími Křižáky a rovery na noční prohlídku zákulisí Nového divadla (asi jim páteční návštěva výstavy bratří Saudků v Západočeském muzeu nestačila :-)).

— Milan