Závod vlčat a světlušek (26. 4. 2014)

Každý druhý rok se koná soutěž pro hlídky (družiny) vlčat a světlušek. Před dvěma roky vyhrály naše světlušky okresní kolo a letos šly zkusit štěstí znovu, i když v poněkud mladší sestavě. K tomu se přidala i dvě vlčata (zbytek v sobě asi nenašel sílu).

Závod sestával ze stanovišť: postavení sání (smontování lyží a latěk šrouby), které se pak celou trasu vláčely s sebou, sbalení správného vybavení na výpravu, ošetřování zraněných (když cvičně zraněnému Milanovi cákla Džanetka na ránu Septonex, řval na lesy – nedivte se, Septonex hrozně pálí a od Džanetky zvlášť :-)), překážkové dráhy (lanová lávka, tunel, přeskakování lana, chůze po sněžnicích) a koordinované chůze po společných čtyřlyžích, komunikace (psaní pohledu, SMSky a přenos textu morseovkou), pexesové hledání souvisejících (skautských i neskautských pojmů – že k sobě patří sekera a smrk, za to bych teda bojoval), krmení medvěda (alias nakrájet, namazat, ozdobit, sníst) a hledání méně používaných značek (třeba Spěchej ze dvou šipek za sebou). V cíli se pak hlídka ještě nalodila na koráb, obeplula se zkušeným kormidelníkem kus oceánu, aby pak z lodní paluby vyzkoušela střelbu na jinou loď (bohužel, jen tenisáky). A k tomu přivazování lodě lodní smyčkou a rybolov. A to bylo z povinné části vše.

Zbyla část dobrovolná: odlévání medvědích stop na pláži (spojené s rácháním ve vodě, protože bylo opravdu horko), rukodělky, deskovky, lana a slacklina.

Odpoledne přišlo to, na co všichni čekali, vyhlášení výsledků.

V kategorii vlčat soutěžilo 10 hlídek. Naši zástupci (Pavouk, Ýtý) spolu s dalšími třemi ze Šipky (coby středisková hlídka) byli čtvrtí, což je určitě pěkné, i když bramborové.

V kategorii světlušek soutěžilo hlídek 11. Naše hlídka (Džanetka, Písk, Ještěrka, Cvrček, Anička) byla druhá a obdobně jako před 2 lety jejich předchůdkyně postoupila do krajského kola. Okresní kolo daly holky jen tak z rozběhu, ale teď už asi bude třeba začít trochu trénovat :-).

— Milan