Výprava k 25ti letům (12. 11. 2011)

Dvanáctého listopadu se 24 Zálesáků vydalo na výpravu k 25. výročí oddílu a to do oblasti Dědka a Báby, kam jsme o rok dříve zavedli překvapené Křižáky. Společně jsme došli ze Žihle k Dědkovi, kde začalo jako před rokem divení těch, co tam nikdy nebyli. Protože výprava se nesla v duchu 25ti let oddílu, provázely nás různé vzpomínkové soutěže. Takže třeba na Dědkovi jsme lovili maso oštěpem jako v roce 1995 při hře na pravěk na táboře v Hromnicích. Křižáci si pak udělali vzpomínkové foto na loňskou výpravu, zavazovaly se uzly dobrého skutku jeden na druhém a šlo se dál.

Až k Bábě. Tam jsme kromě nezbytného opékání (poté, co Šéfík rozdělal oheň křesadlem) prolezli okolí a zatímco mladší zůstali na místě, starší (Křižáci) vyrazili s mapou a GPSkou v ruce připravit stopovačku směr Viklan. Dopisy (přeneste zraněného, přejděte po kládě a další) se věšely na stromy, psaly na kusy dřeva, bloudilo se nízkým smrčím, prostě snažili jsme se (i když někteří Breptalové proti tomu reptali) nedržet se cesty. Protože to je nuda a zvládne to každý nemrcouch, jak říkaly babičky.

Na Viklanu (což je ve skutečnosti Viklan a malé kamenné moře kolem něj) jsme schovali upomínkové karty na výpravu a mezi nimi také navíc první tabulku od velkého mága (což je součást naší poloroční hry). Našel ji Matyáš ze Svišťů, jen dlouho nevěděl, co s ní. No řekněte, kus nevydělané kůže a na něm tuší nakreslené nějaké runy. Co s tím? Nakonec ji ale přece jen nezahodil a odnesl si ji domů, aniž by tušil, že na jedné z blížících se družinovek zhasne světlo, objeví se mág a bude po nás tabulku chtít. Ale to je jiný příběh.

Vypadalo to, že se nám počasí asi trochu zkazí, a tak jsme vyrazili zrychleným přesunem zpět do Žihle. Těsně před ní pak měli ještě Terka s Kájou připravenou pohybovku a kdo chtěl, mohl zdolat příkrý svah pomocí lana. Některým to pěkně jezdilo. A bylo tu nádraží a vlak měl zpoždění. Došlo tedy i na hru na vikingy. Někteří po ní byli trochu lisovaní, ale s úsměvem.

Pak už konečně vlak přijel, my nastoupili a s teplem, které nás obklopilo, někteří začali usínat a jiní si povídat.

— Milan