Skautsko-kulturní půlden (6. 2. 2011)

Skautsko-kulturní půlden jsme se pokusili pojmout opravdu velkoryse. Trochu malířsky, trochu technicky, trochu tanečně, trochu po skautské (světluškovké) stezce (Cestičce) a trochu s čokoládou. Mezi prvními činnostmi bylo malování na sklo, vyrábění z korálků a drátků, enkaustika. Sklíčka se musela co nejlépe očistit lihem, usadit na vytištěnou přehlohu, a tak připravit k pomalování gelovými barvičkami na sklo nebo speciálně rozředěnými temperami. Mezitím a při tom se některé Zubice pokoušely poprat se slabšími i silnějšími drátky, kleštěmi a korálky při výrobě stromečků, náušnic, náramků, prstýnků a prostě všeho, co komu bylo libé. Zajímavostí byla určitě enkaustika – malování rozžhaveným voskem naneseným voskovkou na ploše žehličky (pokud byste to chtěli také vyzkoušet, doporučujeme žehličku, která nemá dírky na napařování:-) a Lucku, té to s žehličkou opravdu šlo:-), která se následně nějak důmyslně obtiskla na pevný lesklý papír.

Další průběžnou aktivitou bylo dodělávání čokoládových doutníčků, jejichž recept jsme objevily v časopise Světýlko, započatých na předchozí družinové schůzce. Trochu ztuhlé doutníčky z naší ledničky (okna) jsme máčely v rozehřáté čokoládě, sypaly barevným zdobením a nechávaly opět uschnout a ztuhnout (abychom je pak mohly slavnostně slupnout jako naše vlastní dílko). Co se týče jídla, něco si pro nás připravila i Klárka – v rámci světluškovské odborky Kuchařka pro nás připravila na posilněnou chlebíčky. Tím se odstartovalo to plnění bodíků z Cestiček světlušek a dalších odborek. Například Týnka úspěšně dokončila CELOU odborku houbařka (pod úspěšným vedením Majdy a za spolupráce Evči a Lenči), Manka si do Výtvarnice vyzkoušela namalovat záludné zátiší, Áďa vyprávěla o indiánech,…

Následně jsme se dostali k další kultuře – hudba a tanec. Zprvu jsme si vyzkoušeli z plných plic a nejlépe až z paty zaprskat do oddílové famfárky, pak přišla do repráků hudba reprodukovaná a s ní výuka tanců pro odborku tanečnice. Hopkali jsme v rytmu valky a polčíku, nebo radši polky a valčíku. Z klubovny se stal taneční sálek, z výtvarnic a korálkářek tanečnice a tanečníci. Pak jsme to proložili ještě country rytmem Zuzany a opět pokračovali ve výtvarnění.

Za oběd děkujeme Foistíkům, tedy Janě a babičce, které nám přinesly kastrol špaget.

Kája s Terkou s vybranou odborkou Výtvarnice se pustily ještě do vylepšování Zubiččí nástěnky a úplně všechny započaly svou novou družinovou kroniku barevnými podpisy.

Závěrečnou fází, při které už některé odcházely, protože jsme začali krapítek přetahovat, bylo skládání origami podle knížek s návody. Nejtrpělivější origamičkou byla Kája. Za účast děkujeme i zatím nezmíněným: Anetce, Cipískovi, Káče, Čertovi, Džanetce, Mílovi, Koštěti a Milanovi.

— Pejťa