Velké klání v uzlování 2010 (27. 11. 2010)

V sobotu 27.11.2010 se konal jubilejní 10. ročník Velkého klání v uzlování, pořádaného naším střediskem tradičně v klubovnách na Senečáku. Ač jsme se zprvu obávali, že účast bude slabá, nakonec to tak hrozné nebylo. Kromě našeho oddílu a bratrské Šipky vyslali své zástupce ještě z Kotvy, Hiawathy a Kotvy o.s. Zauzlovat si přišlo celkem 14 světlušek a vlčat, 13 skautek a skautů a 4 staroušci (týmů soutěžilo 6), od nás Majda, Terka, Čert, Áďa a Manka (a samozřejmě, servisní a pořadatelský tým).

Jako obvykle se soutěžilo ve vázání 6ti základních uzlů (ambulák, škoťák, dračí smyčka, lodní smyčka, zkracovačka a rybařík) a to normálně, poslepu a za zády a dále ve vázání předem neznámého uzlu podle obrázku, zkracovačky na dlouhém laně a kolmé vazby na 2 klaccích (tady si zvláště naše soutěžící zaslouží pochvalu. Venku pak byl jako týmový úkol (po loňském pravém úhlu na laně) připraven přechod slackliny, který zvláště s těmi menšími dost zacloumal.

Uzlovalo se o sto šest, někteří ještě na poslední chvíli trénovali… Občas vládla nervozita, a tak někdy jasný favorit nabral ztrátu tam, kde by to nikdo nečekal, ale i takový je život.

A naše výsledky?

V týmech jsme brali 1. (Majda doplnila tři soutěžící z Hiawathy a zdaleka se mezi nimi neztratila) a 3. místo (světlušky), ve skautkách byla Majda šestá díky jednomu malému zaváhání na uzlu přátelství, které ji stálo stupně vítězů (osud) a ve světluškách byly naše soutěžící na 1. (Terka), 2. (Čert), 3. (Áďa) a 5. (Manka) místě. Zní to neuvěřitelně. Asi jsme měli trochu štěstí na málo chyb, některé dobré skautské uzlařky byly nejspíš jinde (škoda) a také se zřejmě uzlovací šikovnost z řad skautů lehce vytratila (což je škoda ještě větší).

Těšíme se na další, 11. ročník.

— Milan