Z nočních zápisů táborových dnů

Pondělí 3.7.

Ráno pršelo, a tak byla rozcvička jen krátká. Po rituálu zuby, jídlo, nástup, který byl velmi zajímavý,  protože nešla nandat státní vlajka na velký stožár, a lítačka, začal dopolední program, který se skládal ze hry lovec, zvíře, ochránce, svačiny a sbírání dřeva. K obědu byla zeleninová polévka a brambory s masem na česneku. Po poledním klidu se hrály hry: něco na způsob vlajek a dobývání tábora.

Batikovaly se pláště a byla večeře (chleba ve vajíčku). Po večeři bylo TH1 – Bilbo. Toto TH už probíhalo během dne, kdy jsme si postupně opisovali z kartiček čísla, znaky a písmena. Nyní jsme dostali papír, na kterém se nám po přiložení ke kamnům ukázala šifra na které stálo:

  1. Počátkem vaší poutě je Teepee
  2. 85 kroků pod azimutem 540 stupňů

Našli jsme obálku, z které po spálení vypadl prsten. Poté si všichni vyčistili zuby a šli spát.

Zápis provedla Džanetka z Brandorádů

Úterý 4.7.2017

Hráli jsme TH2 atd.

Ráno byl ranní nástup v krojích, poté lítačka. K snídani byl chleba s marmeládou. Poté byl dopolední program: Každý dostal buzolu a s ní jsme šli azimuty (týmy byly utvořenY z menších hloučků po 3-4 lidech). Poté jsme vyplňovali Nováčky a Stezky. Hráli jsme Hutututu a pak jsme šli na dřevo. Pak se hrálo Ka-Nu-Pa (Kámen – Nůžky – Papír). K večeři byl buřtguláš s chlebem. Pak byl nástup. Po nástupu nám vedoucí řekli, ať rozděláme oheň, a pak jsme si k němu sedli a každá skupina si měla vybrat písničku a naučit se jí nazpaměť. Potom jsme si je zpívali a pak jsme šli spát.

3. den – úterý 2017

Ráno bylo k snídani chleba s máslomedem. Poté jsme vyplňovali stezky a nováčky. Pak bylo TH Hůrka. Měli jsme udělat figurínu dle svého nejmenšího ze skupiny, navíc jsme museli proklouznout kolem Nazgoola a to do konce dvakrát. Po svačině se hrálo KA-NU-PA. Ten, kdo chtěl, mohl zkusit orlí pera. K večeři byl buřtguláš s chlebem. Pak po nástupu nám Gimli (Breptal) řekl, abychom z klacků, co už jsme dříve nasbírali, udělali oheň, u kterého jsme si zazpívali pár písniček. Byla zvýšena hlídka.

Zapsali: Tom, Ýtý, Rozárka

Středa 5. 7. 2017, 3. den

Ráno proběhl budíček v 7:30 a po krátké rozcvičce jsme si vyčistili zuby. K snídani byla buchta. Krátce po snídani proběhl ranní nástup v krojích. V dopoledním programu bylo několik běhacích her, třeba Pašeráci I nebo vybíjená, na 4 týmy a na dva týmy. Mezitím byla i svačina (rohlík s mazacím sýrem). Po dopoledním programu se zapískalo opět J (. – – -) a to znamenalo, že všichni se odebrali k umývárkám a poté do jídelny, kde jsme měli čínu s rýží. Po obědě jsme předávali službu  a po předání se mohl kdokoliv přesunout do rybníka. Po návratu jsme si zahráli pašeráky II. Mezitím byla ještě svačina (chleba se sýrovou pomazánkou) a potom byla večeře (francouzské brambory). Večerní nástup proběhl v pláštích. Od 23:00 do 2:30 probíhalo TH3, při které je Frodo zraněn a musí být dopraven do tábora a vyléčen. Na tuto akci bylo 30 min pro každý tým.

Zapsal: Martin

Čtvrtek 5. den

Dnes měli službu Pytlíci. Po snídani jsme měli chleba s máslem a jahodovou marmeládou. Potom nás učili s buzolou a potom jsme to vyzkoušeli v praxi. Mezitím jsme hráli naší oblíbenou hru hututu, ale jako obvykle se to neobešlo bez zranění. Potom jsme šli pro chrastí na velký oheň. Šli jsme na stopovačku, která trvala zhruba tři hodiny, a bylo to docela zábavné. Když jsme se vrátili, tak jsme se šli vykoupat. A šli jsme na večeři, měli jsme opečené chleby. Šli jsme na nástup a potom jsme šli spát.

Pátek 7. 7.

Dnes se vstávalo déle, protože pršelo a všichni byli ospalí. Rozcvička nebyla, k snídani byl perník s kokosem a carem. Po nástupu který byl zvláštní tím, že Mirka měla narozeniny, a tak se jí zpívalo. Pak se střílelo z luku a vzduchovky, rozdělával se oheň a dostávali jsme za to diamanty, za které jsme si kupovali části meče, a bylo TH5, což byly hlavolamy, šifry a úkoly, ale byl v tom háček, že jich bylo jen tolik, než byl 1 vybraný člen týmu 7x zasáhnut drakem. Po obědě a poledňáku jsme šli na chrastí a bylo TH6, kdy jsme se všichni museli dostat pře řeku. Další byla hra Lodě, kdy jsme museli opisovat kódy rozmístěné po tábořišti, aniž by vás chytili rádci, po kterých jste následně museli zopakovat krátkou báseň. Po večeři a nástupu, na kterém jsme dostali dopis od Koštěte, se hrála hra Hamoun a větší kluci přidělávali stany, protože se blížila bouřka. Která poté naštěstí po chvíli ustala a nebe plné hvězd se vyjasnilo.

Sobota 8. 7. 2017

Den jsme začali rozcvičkou. Službu mají Křepelkové a přebírají Brandorádi. K snídani bylo burákové máslo nebo nutella. Poté bylo dlouhé TH. Šlo o to, že každý má zadaný svůj strom. Bylo 8 stromů a 8 týmů. (Protože každý tým se rozpadl na dva). Ten strom, co nám zadali, jsme museli v knize najít v jiné řeči. Museli jsme ke stromu přijít, říct v té jiné řeči jeho jméno a splnit úkol. Například u dubu ochránit žaludy před prasaty. Nebo nabarvit břízu. Pak byl oběd. A pak bylo opět TH. Šlo o to posbírat všech 8 řádků básně. Řádky z básní byly hlídány rovery. Poté byl uspořádán oheň. Byly 3 scénky (Bitka, Kvíz, Pán Nutely). Honzíkovi Buňatovi a Terce byly u ohně uděleny nášivky. U ohně jsme si příjemně zazpívali. Zpívali jsem například Banku, Rána v trávě, Batalion, Hlídač krav, Okoř, Tři kříže, Bedna od whisky, a Slavíky z Madridu. Večer jsme zakončili písničkou Hvězdičky dobrou noc.

Písk

Neděle 9. 7. 2017

Inu, v neděli se odehrávalo „Velké mytí.“ Což probíhalo během dne.

Dopoledne jsme pletli náramky, vybarvovali omalovánky (pod vedením naší Áďolíny). Turnaj v piškvorkách byl také úspěšný. I origami se tam objevily. Jako každoročně se deskovkovalo. Tento program probíhal po celý den.

V noci měly skupiny projít mrtvými močály neboli TH8. Každá skupina měla svého průvodčího gluma. Šli kolem dušiček a světlušek, Nazgůlů apod. Dle mého odborného názoru se to celkem vydařilo. Čistí a „vystrašení“.

Pondělí 10. 7.

Službu měli Pytlíci.

Po snídani, kdo chtěl, si mohl vyrobit lapač snů. Ten, kdo nechtěl, střílel na louce z luku, pušky atd. Pak se dělal Setonův hrnec. Čtyři týmy se rozdělily na dva a maso a brambory daly do alobalu. Pak to celé dali do země mezi horké kameny. Pak bylo TH Odula. Z každé skupiny byl někdo unesen. Skupina ho musela osvobodit ze sítě, aniž by se dotkla pavučiny. Před nástupem nám Lečo řekla skupiny na scénky, které se budou hrát na velkém ohni. V té scénce musela zaznít tři slova, která nám Elis řekla. Pak už se nic moc nedělo až do večerky.

Úterý 11. 7. 2017

Ráno vydatně pršelo a vedoucí dne Džůlie řekla, že rozcvička nebude a nástup nebude v krojích, ale nakonec byl. Poté se rozhodlo, že se na dvoudenňák nepůjde, protože prší. Byly stolní hry a městečko Palermo. K obědu byla gulášová polévka a špagety se sýrem. Nakonec se rozhodlo, že bude přespání mimo tábor. Každá skupina dostala jednoho rádce.

Středa 12. 7. 2017

Ráno jsme se vzbudili mimo tábor. Tak jsme se sbalili. Nasnídali jsme se. A sbalili plachtu. Poté jsme šli do Přívětic a tam jsme hráli hru: Dědeček měnil až vyměnil. Tak ze hřebíku jsme vyměnili asi 10 – 12 věcí. Poté asi v 11:57 jsme byli na cestě zpět do tábora. Když jsme došli do tábora a vlastně celou dobu, co jsme byli pryč, jsme měli mít hendikepy. 1. mlčení, 2. může věci zvedat jen ze země, 3. před každým slovem říkat „čo“, 4. musel říct před každou větou „můžu?, ano prosím“, 5. + 6. + 8. musí být vždy spolu a nesmí se vzdálit více než na dva metry, 7. musí jíst z dlaní někoho jiného. Poté, jak jsme  došli do tábora, tak jsme přinesli i cuketu. Čekali jsme na ostatní. Když chyběla jen jedna skupina, byl oběd. Ještě jsme před večeří hráli křížem, rovně poté a pak pašeráky, což je, že řekneme, že pašuju lavor a kuře, tak to nejde, ale kuře a lavor už jo. Poté byla večeře a pak Breptalovo hra a pak se zpívalo. Poté se čistily zuby a pak byla večerka.

Čtvrtek 13. 7. 2017

Dnešní den byl naruby. A tak vše bylo obráceně. A ráno byla „večeře“ a pak bylo TH. A museli jsme se plížit do jídelny a brát papírky. A měli jsme 2 životy. Tak půlka nás přežilo na TH9. Pak jsme měli odpolední klid. A pak poledním klidu byla svačina a pak jsme něco hráli a pak jsme měli večeři.

Pátek 14. 7. 2017

Probudily jsme se a měli jsme snídani. Potom jsme šli na stopovačku na Bílou horu, byla docela zábava. Na Bílé skále jsme se pokoušeli hodit prsten do lávy (do lavoru), potom jsme se vrátili zpátky do tábora, když jsme přišli, tak jsme měli večeři a taky táborák.

THE HAPPY  END