Memoriál Šiwo 2013 (5. 10. 2013)

Na start dalšího ročníku memoriálu Stopou bratra Šiwy se na Senečák dostavilo 18 malých Zálesáků za doprovodu vítězství chtivého vedení (Koště, Pepík, El) a potulných fotografů (Milan, Danča).

Závod probíhá po okolních lesích. Vlčata a světlušky mají stopičkami značenou trasu s 9ti úkoly (střelba, kroket, sekání sekerou na střed, vázání tkaniček poslepu, dovednostní úkoly, obratnost, …), ti starší dostanou mapu s vyznačením 29 stanovišť v terénu a snaží se jich v průběhu 3 hodin obejít co nejvíce. Občas bylo pro potulného fotografa o nervy sledovat, jak hlídky zápolí třeba s jehlou, oškrábáním mrkve nebo s uvázáním jednoduchého uzle podle obrázku. Také zapalování ohně se pro nepříjemný vítr na pláži moc nevedlo.

V poli 33 hlídek jsme se neztratili. Jen mladší skauti (T.O., Kendy, Márža, Matyáš) pojali závod jako „pojďme se projít a zablbnout si“, což není moc o reprezentaci oddílu, ale to si musí srovnat oni sami v sobě. Světlušky (Džanetka, Týna, Barča, Písk) skončily po lítém boji těsně pod stupni vítězů, na které se už prodraly starší skautky (Terka, Čiky, Áďa, Anetka) jako druhé a mladší skautky (Maya, Cipísek, Ještěrka, Cvrček) až na samý vrchol, byť obě hlídky v méně obsazených kategoriích. Vůbec je škoda, že se Šiwa zúčastnily kromě hlídek ze střediska Stopa už jen naše čtyři a jedna hlídka 30. oddílu Střelka. Abychom na někoho nezapomněli, ještě nás zastupovali ve smíšených hlídkách Pavouk a Pigy. A ostudu nám neudělali.

Pejťou zadaný úkol, aby mladší skautky loni získanou plaketu pro vítězky přivezly zase zpátky, byl splněn. Uvidíme, jak se obhajoba podaří za rok.

— Milan