Memoriál Šiwo (6. 10. 2012)

Jako už tradičně jsme se i letos zúčastnili na Senečáku závodu Stopou bratra Šiwy. Jde o kombinovaný závod, který prověří znalosti, dovednosti i rychlost. Umíte uzlovat, střílet, sekat sekyrkou, rozdělat oheň, poslat balíček, přejít po slacklině, používat hlavu, neztratit se a řadu dalších věcí? Pak můžete závodit. Nejste si tím jistí? Asi nevyhrajete, ale pojďte to vyzkoušet.

Letos jsme nasadili šest hlídek a to do kategorií světlušky, vlčata, mladší skautky, starší skautky a starší skauti. Pomyslně nejhůř dopadli starší skauti na pátém místě. Pak už následovaly jen stupně vítězů. Vlčata trochu nečekaně získala třetí místo, doufejme, že jim to ukáže, že s trochou snahy mohou dosáhnout lecčehos. Světlušky byly druhé stejně jako starší skautky. V mladších skautkách jsme měli 2 hlídky a díky tomu jsme soupeřkám museli přepustit druhé místo. Plaketu mladších skautek jsme získali loni a letos ji nový tým (Čert, Áďa, Maya a Vanda) zdárně obhájil. Snad teď bude od Čerta s jejíma vyhrávacíma ambicema chvilku klid :-).

Pomineme-li získaná ocenění, přínosem určitě bylo, že i slabší bojovníci, kteří to šli v podstatě jen zkusit, zjistili, že nemusí být jen na chvostu. Poznali, v čem je třeba se zlepšit, aby příště byli ještě lepší. Prima bylo, že ti, co se dříve báli soutěžit, se dále osmělili. Trochu zklamáním bylo, že se našli i tací, u kterých nad pocitem úžasného úspěchu postupně převážilo zklamání nad cenou, která je nezaujala. Ale úspěch není jen o cenách, ještě se máme co učit.

Letošní Šiwo bylo určitě úspěšné. Sluníčko svítilo a k tomu tolik cest pro diplomy :-). Teď jen nezpychnout a příští rok znovu do boje.

— Milan