Krajské kolo ZVaS (15. – 16. 6. 2012)

Po vítězství v okresní kole Závodu vlčat a světlušek čekal naše Zubice Švihov.
Stanovali jsme hned u hradu a ještě v pátek prošli velkou rytířskou šou (závod byl ve stylu rytířů kulatého stolu). Lodí po kanále přijel král, který účastníky a účastnice pasoval na rytíře. Poté následovalo ještě vystoupení krotitelů ohně a ohnivých tanečnic. I na písničky u ohně došlo. Když jsme před půlnocí uléhali, z vedlejších stanů stanů na naše holky pokřikovali místní kluci. A Čert jim, samozřejmě, musel odpovídat, i když na ni Áďa syčela, ať je nechá být.

V sobotu ráno vyrazili rytířské hlídky na zhruba 3 – 4 hodinovou trasu s 11 zastaveními. Naše slečny šly ve 2 skupinkách, první (Áďa, Čert, Johanka a Eliška, které startovaly i na okresním kole) jako soutěžní a druhá (Káča, Vanda, Džanetka a Týna, které na okresním kole nebyly) bohužel jako mimosoutěžní. Slunce pálilo jako šílené, trať vedla většinou otevřeným terénem a všichni toho měli celkem brzo dost a malátněli. A malátněli a malátněli…

A co se prověřovalo na stanovištích? Kupříkladu zdravověda (dlužno podotknout, že než se některé slečny dohodly, kdo bude co jak ošetřovat, pacient by byl asi už po smrti), znalost skautského kroje, postav českých a skautských dějin, logické myšlení, umění jízdy na kole (z houpací lávky spadla většina, ale třeba Káča a Vanda to daly), znalost kytiček a orientace s mapou a buzolou, nějaké to kuchtění, fyzická zdatnost nebo třeba zručnost. A právě tady se Čert zručně seknul do prstu. Můžete do nekonečna opakovat, co se nedělá, pak se doprovod chvíli nedívá a Čert to prostě zkusí. A tak zažila chvilku strachu a snad už si to bude pamatovat. Prst jí zůstal 🙂 a už zase má na všechno plno řečí.

V pozdním odpoledni proběhlo rychlé vyhodnocení. Šesté místo na postup dál nestačilo. Vždycky to prostě nevyjde. Ale i tak, až na vedro a Čertovo sekerový výstup se cesta do Švihova povedla. V Plzni na nádraží pak ještě zazněl pokřik Zubic, i přes porážku vítězný.

Pokřik Rytířských Zubic:
„Každý správný rytíř má zuby jako perličky
a musí si je čistit, aby zub nedostal berličky.“

— Milan