„… všechno zvládnem rychle, hravě …“

Pokřik Zubic zněl v sobotu 14. 4. na deseti stanovištích Závodu vlčat a světlušek (ZVaS) na Chlumu. A že tedy zněl, Zubice se s ním opravdu nepárají, což bylo nejedním rozhodčím oceněno. Světlušky, které neměly jiné závody nebo nevymřely, tj. Čert, Áďa, Anetka, Johanka a Eliška, spolu s Pepíkem jako doprovodem a potulným fotografem Milanem se vydaly po několika letech vyzkoušet, jak na tom jsou v konkurenci ostatních.

Letošní okresní kolo bylo pořádáno 3. střediskem současně s Memoriálem Pavlíka, Šindeláře a Záleského, doubraveckých pilotů, kteří zahynuli ve 2. světové válce. I proto bylo téma ZVaSu „Vzhůru do oblak“ a vše se točilo kolem letadel a to ještě lépe kolem těch prvních, která vynalezli bratři Wrightové zhruba před sto lety (takže jsou to prakticky vrstevníci skautského hnutí).

V průběhu o něco více než tří hodin určovaly naše světlušky orientaci české vlajky i fotografie významných osobností, prohledávaly mapu i plán Plzně, krmily se (tedy poté, co si to všechno nakrájely a namazaly – normálně, nevěřili byste, co všechno Čert nejí), překonávaly provazové překážky (provazový žebřík byl v pohodě, ale zato zkřížená lana se ukázala jako neřešitelný problém), zápasily s rozmístěním pasažérů v letadle, společně přenesly pilota (vajíčko) v letadle udanou trasou, ošetřovaly zranění (řeknu vám, že takovej hřebík zaraženej do ruky nebo hluboká šikmá řezná rána pod kolenem, to opravdu stálo za to, Ádě prý se i zvedal žaludek – naštěstí tohle byly úkoly pro skautky a skauty, Zubice řešily jen puchýř, řeznou ránu na prstě, odřené koleno a pochroumaný kotník) a poznávaly přírodniny, předváděly šikovnost rukou (zabalit balíček, složit papírovou čepici, zavázat boty poslepu, zatlouct hřebík, sešroubovat dvě dřeva – ukázalo se, že šroub se šestihrannou hlavou je pro holky docela tajemný předmět). Závěrečným úkolem pak bylo vymyslet, co si počít s hořícími troskami letadla a udělat to. Pravda, letadlo prý patřilo Orwillu Wrightovi, jeho vynálezci, a k hasičům se na číslo 150 volalo mobilem, což vzbuzovalo pocit, že někde poblíž je ukryt stroj času spojující dvě doby, ale pomineme-li tuto drobnost, zvládla to naše hlídka překvapivě energicky a bez zaváhání. Do cíle holky donesly zisk 120 bodů ze 130 (něco prostě nevyšlo) a 10 dílků letadla. Dílky se sice trochu vzpouzely sestavení, byl to boj, ale nakonec se povedlo.

Těsně před vyhlašováním výsledků se ukázalo, že na „významném místě“ se stejným počtem bodů skončila ještě hlídka Žluté střely. A tak došlo na závěrečný štafetový let, tedy běh se složeným letadýlkem v ruce kolem místní klubovny. Naší nejúspěšnější běžkyní se ukázala Anetka. Nejen že byla vylosována, že poběží 2x (soupeřů bylo o 1 víc), ale od začátku nenechala nikoho na pochybách, kdo je tam pánem (tedy paní). Svým dvěma soupeřům během dvou okruhů nadělila téměř tři čtvrtě kola. Ostatní Zubice tak už skoro nemohly nic zkazit.

Na závěřečném vyhlášení tak zaznělo: První místo v kategorii světlušek získala hlídka Zubice ze 70. oddílu Zálesák… Blahopřejeme a děkujeme. Teď se ještě připravit na krajské kolo v půlce června ve Švihově.

A kdo se chce podívat na nějaké ty fotografie, tak jako obvykle na kečupu.

— Milan