Cesta na Vrchol 2011 (8. 1. 2011)

Další ročník Cesty na Vrchol měl 8. ledna 2011 dva významné body. Jednak nezvykle velkou účast rodičů (děti pro změnu vyměkly) a jednak menší nepřízeň počasí. První polovinu cesty, z Holoubkova až do Hůrek, pršelo. Až když počasí pochopilo, že se nevzdáme, vzdalo to raději samo.

Na cestu z nádraží v Holoubkově se nás vydalo celkem dvanáct a saňový pes (jen ty sáně jsme nechali doma). Vyběhli či vypotáceli jsme se (jak kdo) k chatě nad sjezdovkou, zdolali Trhoň a v poklidu sestoupili k Hůrkám. Pokus o přechod potoka nevyšel, přece jen byla hladina vysoko, a tak daleko nedoskočíme, takže jsme ho zbaběle obešli po mostku. A to už před námi byl závěrečný vrchol, sám velký Žďár. Nabrali jsme síly jídlem a vydali se do posledních vrstevnic. Prodrali jsme se lesem, překonali navázáni na laně nástrahy vrcholového „ledovce“ a konečně stanuli na vrcholu. Někteří z rodičů se přiznali, že tam nikdy nebyli a netušili, že se tak blízko u Plzně dá najít něco tak zajímavého.

Následoval sestup do Svojkovic kolem místních horolezeckých skalek. Všichni rozvážně šli, jen saňový pes lítal sem tam. S tak malejma nožičkama a vůbec se netvářil unaveně.

Vlak, kterým jsme obvykle jezdili, nám ujel, a tak jsme si na závěr zašli do motorestu na čaj.

Letošní Cesta na Vrchol byla sice zpočátku trochu uplakaná, ale nakonec se vlastně i tahle vydařila.

— Milan