Víkend v černých brýlích (21. – 23. 5. 2010)

Naše třetí Výprava s rodiči začala výkřiky „teda, to je luxus“. Patřily pošumavské základně Javorná – Šukačka, na kterou nás 40 přijelo strávit spolu víkend v černých brýlích (tedy v brýlích pouze ti agenti FBI, kteří nebrali Koštětovo upozornění jen jako provokaci). Aby to nebyl luxus … základna je více než prostorná, má dokonce sprchy s teplou vodou… No, snad jsme naše rodiče příliš nerozmazlili (ale aspoň jsme spali pohromadě v „tělocvičně“ a ne odděleně v pokojích :-)).

Tématem výpravy byla Akta X – konkrétně hledání zpráv o viděném UFO a pokus ho najít a setkat se s mimozemšťany. A tak se lezlo po lesích (přibližná citace: „teda příště jsem v kuchyni anebo musíme jet k Prostějovu, tam jsou roviny“) a hledalo a plnily se úkoly (např. prolézalo svislou pavučinou, když každý ze čtyřčlenného týmu musel prolézt jiným otvorem, aby ho „to“ nezabilo, chodilo v „minovém poli“ – trochu jsme použili některé náměty i z Pikniku u cesty bratří Strugackých). Bohužel, našli jsme sice trosky létajícího talíře a s pomocí vyluštěného kódu a následně také získaných souřadnic GPS (napsaných na rozbitých dlaždicích) i videodisk s přátelským pozdravem zeleného ufounka, ale žádný mimozemšťánek na nás už nepočkal. Byli tady, to víme. Jestli se ještě vrátí? Kdo ví… Ale teď jsou fuč.

Kromě hledání UFO jsme si také zazpívali u ohně, na chvilku u něj dokonce odložili dospěláckou důstojnost při „animované“ písničce „Když jsi kamarád, tak pojď si s námi hrát“ (některé rodiče-nováčky jsme asi trochu zaskočili), hráli různé seznamovací hry (běh důvěry, chytání padajícího koštěte, …) nebo třeba ruskou ruletu se syrovým vajíčkem na hlavě pod papírovou čepicí apod.. Ale hlavně jsme spolu prožili krásný víkend. Co víc bychom si mohli přát? Už teď se těšíme na čtvrtý ročník.

Poznámka na závěr (fakt to není placená reklama :-)): Až někdy pojedete skrz Čachrov, stavte se v hospodě u Šedlbauera (nebo u Ježka) na zmrzlinový pohár. Mají malý a velký (dál je nerozlišují), ale oba nám moc chutnaly. A umí prý i jiné věci.